Categories
Atman Nityananda Posts Gr

Η επανάληψη του μάντρα και του Ονόματος του Θεού

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Η επανάληψη του μάντρα και του Ονόματος του Θεού
by Atman Nityananda / Blog

** Τζάπα: Η επανάληψη του μάντρα λέγεται τζάπα στα σανσκριτικά

”Ο νους μπορεί να εξαγνιστεί μόνο με την τζάπα. Αυτή είναι μόνη θεραπεία από την αρρώστια του νου. Πώς θα μπορέσει να ζει ο Θεός μέσα στην καρδιά σας, ενώ ο νους και η καρδιά σας είναι ακάθαρτα; Το νερό που καθαρίζει την καρδιά σας είναι μόνο το όνομα του Θεού. Γι’ αυτό διδάξτε σ’ όλους να επαναλαμβάνουν το όνομα του Θεού παντού.”
~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Η επανάληψη του μάντρα και ο εξαγνισμός του νου

Η επανάληψη ενός μάντρα του ονόματος του Θεού είναι ο εύκολος δρόμος για τον εξαγνισμό του νου και την συνειδητοποίηση του Θεού. Ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή του ματεριαλισμού και της πτώσης των ηθικών αξιών, που ο νους των ανθρώπων είναι ανήσυχος από την αρχή της ζωής του, και δεν είναι ικανός για άλλου είδους πνευματική άσκηση η τζάπα είναι πρώτιστης σημασίας.

‘’Σε αυτή τη σκοτεινή εποχή της Κάλι Γιούγκα ο νους του ανθρώπου είναι αδύναμος  και ανήσυχος από την πρώτη ημέρα της γέννησης.

 Εξαιτίας αυτού, κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει την πραγματική πρακτική του διαλογισμού, αλλά όλοι μπορούν να προσευχηθούν, να επαναλάβουν το μάντρα (τζάπα) και να τραγουδούν το όνομα του Θεού, χρησιμοποιώντας όποιο θεϊκό όνομα διδάσκει η θρησκεία τους.’’

~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Η επανάληψη του μάντρα εξαλείφει τις ακαθαρσίες του νου (εγωϊκές τάσεις: λαγνεία, λαιμαργία, θυμό, υπερηφάνεια, απληστία, κ.λπ.), κάνει τον νου αγνό, σταθερό, φωτεινό και φέρνει τον πιστό πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θεό. Όπως η φωτιά έχει την δύναμη να καίει τα πράγματα, έτσι και το όνομα του Θεού καίει τις εγωϊκές τάσεις, τα αρνητικά συναισθήματα και τις επιθυμίες.

Όταν επαναλαμβάνεις το όνομα του Θεού ή ένα μάντρα με το όνομα του Θεού, να έχεις την νοητική στάση και να αισθάνεσαι, ότι ο Θεός είναι μέσα σου, ότι κάθεται στην καρδιά σου, ότι αγνή ενέργεια ρέει από τον Θεό στον νου σου, ότι το μάντρα εξαγνίζει την καρδιά σου, καταστρέφει τις επιθυμίες τους πόθους, τα αρνητικά συναισθήματα και τις αρνητικές σκέψεις.

‘’Ο νους μπορεί να εξαγνιστεί μόνο με την επανάληψη του μάντρα (τζάπα). Αυτό είναι το μοναδικό φάρμακο για την ασθένεια του νου.

Ενώ ο νους και η καρδιά σας δεν είναι αγνά, πώς μπορεί ο Θεός να ζει στην καρδιά σας; Το νερό για να καθαρίσετε την καρδιά σας είναι το όνομα του Θεού. Διδάξτε λοιπόν όλους να επαναλαμβάνουν το όνομα του Θεού – παντού.’’
~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Γλυκύτερο από όλα τα γλυκά πράγματα, πιο ευοίωνο από όλα τα καλά πράγματα, αγνότερο από όλα τα αγνά πράγματα, είναι το όνομα του Θεού. Η δόξα του ονόματος του Θεού δεν μπορεί να γίνει κατανοητή μέσω της λογικής. Μπορεί να την εμπειραθεί κάποιος, μόνο μέσω της αφοσίωσης, της πίστης και της συνεχούς εξάσκησης της επανάληψης του ονόματος του Θεού.

Αυτό το ‘Ομ Ναμά Σιβάϊ’ – Om Nama Shivay είναι σαν το νέκταρ. θρέψτε όλους με αυτό το νέκταρ. Ο Σρι Μαχαπραπούτζι (Ο μεγάλος Κύριος του σύμπαντος, Ο Μπάμπατζι)  επιθυμεί όλες οι λέξεις να εξαφανιστούν από αυτόν τον κόσμο, εκτός από τρεις ‘Ομ Ναμά Σιβάϊ’. Αυτό είναι το πρωταρχικό μάντρα. Όταν η Αρχέγονη Ενέργεια (Μάχα Σάκτι) εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το πρώτο μάντρα που πρόφερε από το ιερό της στόμα ήταν ‘Ομ Ναμά Σιβάϊ’.
~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Τρόπος να κάνεις τζάπα

Μπορείτε να επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού που είναι πιο κοντά στην καρδιά σας. Λέγετε το από τα βάθη της καρδιάς σας με συγκέντρωση και αφοσίωση στον Θεό. Αφήστε όλες τις άλλες σκέψεις από το νου σας. Μείνετε απορροφημένοι μέσα στην καρδιά σας, στο κέντρο σας, στην εσωτερική σιωπή όπου λάμπει το φως της Συνειδητότητας (Θεός).

Να επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού όσο περισσότερο μπορείτε σε όλη την διάρκεια της ημέρας, καθώς τρώτε, περπατάτε, εργάζεστε, ότι και αν κάνετε, στην κάθε σας αναπνοή. Μην χάνετε ούτε μια στιγμή χωρίς να επαναλαμβάνετε το όνομα του Θεού. Αν δεν μπορείτε να το επαναλαμβάνετε είτε γιατί κάνετε κάποια νοητική εργασία ή κάτι που χρειάζεται πολύ προσοχή, τότε μπορείτε να το ακούτε με ακουστικά από μια συσκευή mp3.

”Το πιο σημαντικό είναι η επανάληψη του ονόματος του Θεού να αυξάνεται καθημερινά. Μ’ αυτό τον τρόπο, η καρδιά και ο νους σας θα εξαγνιστούν. Μόνο τότε θα βρείτε το Θεό μέσα σας.”
~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Μάντρα με ονόματα του Θεού

Ομ Ναμά Σιβάι
Ομ Ιησούς Χριστός Ναμαχά
Ομ Ναμό Ναραγιανάγια
Χάρε Κρίσνα, Χάρε Ράμα
Λε ιλε, ε ιλαλλάχ
Ομ Ταρε του Ταρε Τούρε Σόχα
Ομ Μάνι Παντμε Χούμ

Το τραγούδισμα μάντρα (Κίρταν)

Τραγούδησε επίσης το όνομα του Θεού ή μάντρα και μόνος σου και σε ομάδες. Το τραγούδισμα των μάντρα λέγεται Κίρταν και το τραγούδισμα ύμνων και τραγουδιών για το Θεό. Η ομαδική πρακτική κίρταν ανεβάζει πολύ υψηλά τις δονήσεις στο χώρο και ωφελούνται έτσι όλοι οι παρευρισκόμενοι. Είναι σημαντικό για τον εξαγνισμό τον νου, για την ανάπτυξη της αφοσίωσης και της αγάπης για το Θεό να κάνετε καθημερινά για κάποιο χρόνο κίρταν και να συμμετέχετε συχνά σε ομάδες κίρταν.    

Η επανάληψη μάντρα (Τζάπα) και η Κάρμα Γιόγκα

Συνδύασε την τζάπα με την Κάρμα Γιόγκα (δράση αφιερωμένη στον Θεό) και την ανιδιοτελή υπηρεσία  και θα έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα.

”Η τζάπα και η εργασία πηγαίνουν μαζί. Πρέπει να είστε δραστήριοι στο έργο του Θεού, έτσι όπως κυβερνούσε ο αρχαίος ινδός βασιλιάς Τζάνακα το βασίλειό του, έχοντας διαρκώς στο νου του το μάντρα του. O Αρτζούνα πολέμησε στη μάχη της Μαχαμπαράτας, έχοντας διαρκώς το όνομα του Θεού στο νου του.”
”Δεν θέλω η τζάπα να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την οκνηρία. Δεν θέλω οκνηρούς ανθρώπους. Η τζάπα δεν αντικαθιστά το κάρμα (εργασία). Κάνετε τζάπα με την εργασία σας και απελευθερωθείτε. Δε θέλω το όνομα του Θεού να είναι σαν το στάσιμο, λασπώδες νερό, αλλά σαν το καθαρό, τρεχούμενο νερό. Εργαστείτε και γίνετε Φως. Επαναλάβετε το όνομα του Θεού. Με συγκεντρωμένο νου, επαναλαμβάνετε πάντα το όνομα του Θεού.”

~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

Καθιστική επανάληψη μάντρα και διαλογισμός

Βρες χρόνο να κάνεις τζάπα πρωί μεσημέρι και βράδυ, μένοντας ακίνητος σε μια άνετη στάση, αυτό θα βοηθήσει την προσπάθεια σου για όλη την υπόλοιπη ημέρα. Μην κάνεις τζάπα βιαστικά αλλά με σταθερό ρυθμό συγκέντρωση και αφοσίωση. Πρόφερε το μάντρα με καθαρή προφορά.
Να είσαι άγρυπνος, έχοντας την προσοχή σου σε επιφυλακή όταν κάνεις τζάπα. Όταν σε πιάνει νύστα σήκω όρθιος και συνέχισε με δύναμη. Βάλε ένα χρονικό όριο που θα κάνεις τζάπα και μην σηκώνεσαι αν δεν τον έχεις ολοκληρώσει. Συνδύασε την τζάπα με τον διαλογισμό, βαθμιαία εγκαταλείπεται η τζάπα και μένει ο διαλογισμός, δηλαδή μένεις προσηλωμένος στην εσωτερική σιωπή (Σιωπηλή παρουσία του Είναι) στο κέντρο της ύπαρξης σου..

Μην χάνεις τον χρόνο σου κριτικάροντας τους άλλους, αναπολώντας το παρελθόν ή ονειροπολώντας για το μέλλον. Προσπάθησε να έχεις κάθε στιγμή επίγνωση του Θεού μέσα σου,  επανέλαβε το όνομα του. Επανέλαβε το όνομα του Θεού έχοντας την αίσθηση ότι εξαγνίζει τον νου και την καρδιά σου.Μην αμφιβάλεις, για την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του ονόματος του Θεού. Πολλοί είναι αυτοί που φωτίστηκαν, ασκούμενοι στην επανάληψη του ονόματος του Θεού.

Μην φιλονικείς για την δύναμη και την αποτελεσματικότητα του ονόματος του Θεού με υλιστές ή με ανθρωπους που δεν πιστέυουν στην ύπαρξη του Θεού.

Το όνομα του Θεού είναι θεϊκό νέκταρ, το όνομα του Θεού είναι το στήριγμα σου, διέσχισε τον ωκεανό της πλάνης επαναλαμβάνοντας το όνομα του Θεού.

‘’Ω σκεπτικιστές και επιστημονικοί αθεϊστές! Ξυπνήστε! Ανοίξτε τα μάτια σας. Υμνήστε διαρκώς  το όνομα του Θεού. Τραγουδήστε, το όνομα του, ο Θεός και το όνομα του είναι αδιάσπαστα.
Δόξα στο όνομα του Θεού! Δόξα στην επανάληψη του ονόματος του Θεού!
Δόξα στον Θεό!  Δόξα σε αυτούς που παραμένουν αμετακίνητοι στο όνομα του Θεού, που επαναλαμβάνουν καθημερινά το όνομα του.’’
~ Σουάμι Σιβανάντα

Σύντομος κατάλογος με τα οφέλη της επανάληψης του μάντρα (Τζάπα)
του Σουάμι Σιβανάντα

 • εξαγνίζει την καρδιά.
 • κάνει τον νου σταθερό.
 • καταστρέφει τους έξη εχθρούς.( (λαιμαργία, λαγνεία, θυμός, προσκόλληση, υπερηφάνεια, ζήλια).
 • κατακαίει τις αμαρτίες.
 • ξεριζώνει όλες τις επιθυμίες.
 • καίει τις αρνητικές σκεπτομορφές.
 • εκμηδενίζει την προσκόλληση.
 • επιφέρει την απόσπαση,(μη τάύτιση και προσκόλληση).
 • απομακρύνει τα προβλήματα.
 • δίνει υγεία, ευημερία, δύναμη και μακροζωία.
 • κάνει κάποιον άφοβο.
 • υπερνικάει την γέννηση και τον θάνατο.
 • εξαλείφει την πλάνη.
 • δίνει ύψιστη ειρήνη.
 • σου δίνει την απελευθέρωση.
 • αναπτύσσει την αγάπη.
 • ενώνει τον πιστό με τον Θεό.
 • φέρνει την συνειδητότητα του Θεού.
 • φέρνει αιώνια μακαριότητα.

”Το πιο σημαντικό είναι η επανάληψη του ονόματος του Θεού να αυξάνεται καθημερινά. Μ’ αυτό τον τρόπο, η καρδιά και ο νους σας θα εξαγνιστούν. Μόνο τότε θα βρείτε το Θεό μέσα σας.”
~ Χεϊρακάν Μπάμπατζι

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία