Categories
Atman Nityananda Posts Gr

Η Απελευθέρωση από τους Περιορισμούς του Νου

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Η Απελευθέρωση από τους Περιορισμούς του Νου
by Atman Nityananda /Blog

Η εξάλειψη των διάφορων εγωϊκών τάσεων και προγραμματισμών του νου μας είναι μια σύνθετη εργασία και απαιτεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων και αρετών καθώς επίσης και την εφαρμογή μιας ποικιλίας μεθόδων και πρακτικών.

Για να εξαλείψουμε κάποια εγωϊκή τάση (θυμός, απληστία, λαιμαργία, υπερηφάνεια, μίσος, ζήλια κ.λπ.) είναι απαραίτητο:

Πρώτα από όλα να την αντιληφθούμε (να έχουμε επίγνωση) και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μέσα μας, να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή την ύπαρξη της και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μέσα μας.
Να την παρατηρήσουμε με πλήρη προσοσχή. Να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα της φύσης της μέσω της επίγνωσης και της παρατήρησης (ήρεμης προσοχής) με διάκριση.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι κάτι παρείσακτο μηχανικό που λειτουργεί αυτόματα, παρορμητικά και ψυχαναγκαστικά.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι λειτουργεί αυτόματα και πάρα την θέληση μας ή και ενάντια στην θέληση μας.
Να συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας κάνει και μας έχει κάνει μέχρι τώρα (δυστυχία, σχέσεις, υγεία κ.λπ.).
Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε αυτό, αλλά κάτι που συμβαίνει μέσα μα.
Να συνειδητοποιήσουμε ότι μας εμποδίζει να ζούμε με ειρήνη ενότητα, πληρότητα αρμόνια και ευτυχία την κάθε στιγμή και σε συνειδητή επαφή με την ψυχή μας.

Συνοπτικά, για την εξάλειψη των ελαττωμάτων επιδιώκουμε τις παρακάτω επιγνώσεις:

  1. Επίγνωση της φύσης του ελαττώματος και του πως λειτουργεί μέσα μας.
  2. Επίγνωση του ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό και του ότι λειτουργεί μηχανικά, παρορμητικά και παρά την θέληση μας.
  3. Επίγνωση των βλαβερών συνεπειών που μας προκαλεί (σωματικών, ψυχολογικών, σχέσεις κ.λπ.) και ότι δεν μας ωφελεί.
  4. Επίγνωση της αιτίας που βρίσκεται πίσω από αυτήν την συμπεριφορά, την  τάση ή τον προγραμματισμό.
  5. Επίγνωση ότι δεν είμαστε η εγωϊκή τάση (οποιαδήποτε τάση), που προϋποθέτει την αποταύτιση από αυτή και
  6. Επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι η αληθινή μας φύση.

Μέσα από την παραπάνω εργασία θα γεννηθεί μέσα μας η κατανόηση και η θέληση να απελευθερωθούμε από το εγώ (την κάθε έκφραση του εγώ, ζήλια, λαγνεία, θυμός, υπερηφάνεια κ.λπ.), διότι θα νοιώθουμε σαν φυλακισμένοι, σαν δούλοι μιας μηχανικής κατάστασης που επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά μέσα μας χωρίς την θέληση μας και μας προκαλεί μιζέρια και πόνο. Όταν φτάσουμε σε αυτήν την κατανόηση οι προσπάθειες μας να ελευθερωθούμε από αυτό θα είναι σταθερές και επίμονες και θα φέρουν αποτέλεσμα. 

Η εργασία από στιγμή σε στιγμή συνδυάζεται με την εφαρμογή μεθόδων στον χώρο μας για αυτοανάλυση κα ιεξάλειψη των διαφόρων εγωϊκών τάσεων (θυμός, υπερηφάνεια, λαιμαργία, ζήλια κ.λπ.). Με την εφαρμογή των μεθόδων που ανέφερα παραπάνω η αποδυνάμωση του γίνεται πολύ πιο αποτρελεσματικά και πιο γρήγορα. Έτσι σιγά-σιγά το εγώ πεθαίνει και ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας.

Πως το επιτυγχάνουμε όλα τα παραπάνω;

Μέσα από την αυτοπαρατήρηση από στιγμή σε στιγμή, την προσεκτκή παρατήρηση των εγωϊκών τάσεων στο σπίτι μας όντας σε μια ήρεμη διαλογιστική κατάσταση. Μέσα από διερεύνηση με κατάλληλες ερωτήσεις, στοχασμό στις ερωτήσεις και διάκριση. Συνεχή από στιγμή σε στιγμή παρατήρηση, διερεύνηση, αποταύτισης και εφαρμογή της διάκρισης. Μέσα από τον εξαγνισμό του νου και την αύξηση της σάττβα ποιότητας στον νου, την ανάπτυξη της αυτοπαρατήρησης και των σαττβικών ικανοτήτων του νου , όπως ηρεμία, διαύγεια, καθαρότητα αντίληψης, διάκριση, απόσπαση και απάθεια.

Μέθοδοι για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων

Μαζί με την παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία που είναι η βάση για να πετύχουμε την εξάλειψη τους μπορούμε να εφαρμόσουμε τεχνικές ή μεθόδους με τις οποίες μπορούμε να καθαρίσουμε και να εξαλείψουμε άμεσα την ενέργεια των εγωϊκών τάσεων. Σύμωνα με την εμπειρία μου, ένας συνδυασμός αυτών των μεθόδων είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Στο κέντρο αυτών των μεθόδων εξάλειψης των εγωϊκών τάσεων βρίσκονται η προσευχή και τα μάντρα.

Αναφέρω παρακάτω μεθόδους που έχω εφαρμόσει στην πράξη και τις οποίες θεωρώ σημαντικές και αποτελεσματικές:

1. Η προσευχή και η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή ενός μάντρα (Oμ, Ομ Σρι Ντουργκάγιε ναμαχά – Om Sri Durgaye namaha, Ομ Ιησού Χριστέ ναμαχά -Om Jesus Christ namaha, Ομ ναμά Σιβάϊ -Om nama Shivay, το γκαγιάτρι μάντρα κ.λπ.). 
Υπάρχει η σύντομη προσευχή που χρησιμοποιούμε από στιγμή σε στιγμή σε όλη την διάρκεια της ημέρας, και η μεγάλη προσευχή που την κάνουμε μετά την διερεύνηση της εγωϊκής τάσης στον χώρο μας.
Μπορούμε όμως να κάνουμε και την μεγάλη προσευχή όποτε θέλουμε και χωρίς να προηγηθεί η διερεύνηση, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες που βρισκόμαστε. Μπορύμε για παράδειγμα να κάνουμε την μεγάλη προσευχή ακόμη και όταν περπατάμε στον δρόμο, ή είμαστε στο μετρό, σε μια καφετέρια, στο μπάνιο, κ.λπ. Δεν υπάχει κανένας περιορισμός, απλά είναι πιο δύσκολο να την κάνουμε από ότι η σύντομη προσευχή.
Διαβάστε επίσης: Η Προσευχή για την διάλυση των εγωϊκών τάσεων από στιγμή σε στιγμή
2. Η εξάλειψη της εγωϊκής τάσης στα 49 υποσυνείδητα επίπεδα (Αυτή είναι ίσως η πιο δυνατή μέθοδος, αλλά και η δυσκολότερη στην εφαρμογή της).
3. Προσευχή στον Ήλιο. Κοιτάζουμε προς τον Ήλιο και ζητούμε τις δυνάμεις του Ήλιου (φυσικές και πνευματικές) να διαλύσουν την εγωϊκή ενέργεια. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να καθαρίσουν τα σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα τσάκρας.
4. Η ενδοσκόπηση-αυτοανάλυση, Διβάστε το άρθρο, Ενδοσκόπηση και αυτοέρευνα για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων
5. Η αυτοέρευνα με προσοχή και διάκριση και η εμβάθυνση στην επίγνωση. Μπορούμε να την συνδυάσουμε με προσευχή και μάντρα.
6. Με το να έρθουμε σε βαθιά επαφή με το Είναι μας την βαθιά ειρήνη και σιωπή και να ‘κατεβάσουμε’ αυτή την σιωπηλή δύναμη στην εγωϊκή ενέργεια.
7. Καθαρίζουμε τακτικά την αύρα, τα ενεργειακά σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα  τσάκρας από αρνητικές ενέργειες που πήραμε απ’ έξω αλλά και τις δονήσεις που προκαλεί το εγώ  μας. Αυτό μπορεί να γίνει με προσευχή, ρέϊκι και άλλες πρανικές θεραπείες. 
8. Η ανάπτυξη της αντίστοιχης αρετής. Αναπτύσσοντας την αρετή αδυνατίζει το εγώ που αντιστοιχεί αυτή. Για παράδειγμα, για την ζήλια αναπτύσσουμε την χαρά για ότι έχουν και πετυχαίνουν οι άλλοι. Αναπτύσσουμε την συνήθεια να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους αντί να εστιαζόμαστε στα αρνητικά. Αναπτύσσουμε την αγάπη, την συμπόνια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή για να ξεπεράσουμε το θυμό και το μίσος. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η μέθοδος να συνοδεύεται με άλλες πρακτικές για την εξάλειψη των ελαττωμάτων.
9. Οι θετικές επιβεβαιώσεις και ο θετικός οραματισμός 
10. Η εφαρμογή μεθόδων όπως το EFT, η μέθοδος Σεντόνα (Sedona), τα ανθοϊάματα του Μπάχ -Bach flower remedies. 
11. Οι αναπνευστικές ασκήσεις, η νηστεία και η σωστή σαττβική διατροφή, ο καθαρισμός από το νερό, την φωτιά είναι σημαντικές βοήθειες για τον εξαγνισμό του νου.
12. Η αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων με πεποιθήσεις εναρμονιζμένες με την αλήθεια. 
13. Η τελετή της φωτιάς 

Υπενθυμίζω ξανά ότι αυτή η εργασία της διάλυσης των εγωϊκών τάσεων χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή και αντοχή στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες. Μην βιάζεστε να δείτε γρήγορα μεγάλες αλλαγές γιατί θα απογοητευτείτε. Χρειάζεται, ειδικά στην αρχή, αρκετός χρόνος για να αποκτήσουμε καθαρή θέαση του ψυχολογικού μας κόσμου και να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα μας, καθώς επίσης να μάθουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά τις πρακτικές. Σταθερή ειλικρινής, αποφασιστική και αφοσιωμένη άσκηση είναι το μυστικό της επιτυχίας. Και επάνω από όλα ένας διακαής πόθος για την ελευθερία, την αλήθεια και την συνειδητή ένωση μας με την θεϊκότητα.

Για να προχωρήσουμε και στην διάλυση των εγωϊκών τάσεων αλλά και να ζούμε με ειρήνη, αρμονία, πληρότητα και ενότητα, το σημαντικότερο όλων είναι να ζούμε σε συνειδητή επαφή με το κέντρο της ύπαρξης μας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του καθημερινού διαλογισμού (σταθερά πρωί και βράδυ), της αυτοέρευνας, της συνεχούς διάκρισης ανάμεσα στον Εαυτό (Συνειδητότητα) και τον μη Εαυτό, το σταμάτημα της ταύτισης και την εμβάθυνση στην αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Η εξάλειψη του εγώ (των διαφόρων απόψεων του εγώ. πχ. λαιμαργία, λαγνεία, ζήλια, υπερηφάνεια, θυμός κ.λπ.) είναι μια εργασία καθημερινή και απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση, επιφυλακή, αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Αν δεν είμαστε επάγρυπνοι, σε αυτεπίγνωση και ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες και τα εξωτερικά αντικείμενα, τότε κάθε στιγμή τρέφουμε και αυξάνουμε (δυναμώνουμε) το εγώ μέσα από την ταύτιση και την προβολή. Αντίθετα αν είμαστε από στιγμή σε στιγμή επάγρυπνοι, σε αυτεπίγνωση, αν δεν ταυτιζόμαστε με τις  σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες του αφαιρούμε δύναμη και αδυνατίζει. Με την εφαρμογή των μεθόδων που ανέφερα παραπάνω η αποδυνάμωση του γίνεται πολύ πιο έντονα και πιο γρήγορα. Έτσι σιγά-σιγά το εγώ πεθαίνει και ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει έκανα στον πνευματικό δρόμο, άλλα κάνω από στιγμή σε στιγμή, κάθε στιγμή. Κάθε στιγμή πρέπει να αποφασίζουμε αν θέλουμε να αφεθούμε στην ταύτιση, τον ύπνο και ότι αυτό συνεπάγεται ή θέλουμε να αποταυτιστούμε από τον νου και  το εγώ ώστε να εξαλείψουμε λίγο λίγο το εγώ και να ζούμε με επίγνωση της αληθινή μας φύσης, με ειρήνη, ενότητα και πληρότητα.

Η εργασία με τις λεπτομέρειες των εγωϊκών τάσεων

Ο θάνατος του εγώ είναι μια απαιτητική εργασία και για την διάλυσή του απαιτείται να δουλεύουμε με τις λεπτομέρειες του εγώ από στιγμή σε στιγμή.

Για να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία στην από στιγμή σε στιγμή εργασία με τις λεπτομέρειες (λεπτοφυείς εκδηλώσεις) των εγωϊκών τάσεων. Δεν είναι αρκετό να ασχολούμαστε μόνο με την εξάλειψη των χοντροκομμένων ή έντονων εκδηλώσεών των εγωϊκών τάσεων για να προχωρήσουμε συστηματικά στην εξάλειψη τους.

Καθώς οι εγωϊκές τάσεις εκδηλώνονται σε όλη την διάρκεια της ημέρας με ένα λεπτοφυή τρόπο, είναι απαραίτητο να είμαστε από στιγμή σε στιγμή σε εγρήγορση και αυτοπαρατήρηση ώστε να αντιλαμβανόμαστε αυτές τις μικρο-εκδηλώσεις, να μην ταυτιζόμαστε με αυτές και να τις εξαλείφουμε με την προσευχή και το όνομα του Θεού.

Αν δεν αντιλαμβανόμαστε τις μικρο-εκδηλώσεις των εγωϊκών τάσεων, λειτουργούμε κάτω από την επίδρασή τους χωρίς να το καταλαβαίνουμε και επίσης αυτές τρέφονται και ισχυροποιούνται. Συνεπώς απαιτείται να είμαστε από στιγμή σε στιγμή, και κάθε στιγμή σε εγρήγορση, αυτεπίγνωση και αυτοπαρατήρηση ώστε να τις αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και να τις εξαλείφουμε με την προσευχή ή το όνομα του Θεού.

Αν δεν είμαστε αρκετά επάγρυπνοι ώστε να αντιλαμβανόμαστε την εκδήλωση των εγωϊκών τάσεων έγκαιρα, την στιγμή που αρχίζουν να αναδύονται μέσα μας, τότε αυτές μπορούν να προσλάβουν δύναμη και έτσι να ταυτιστούμε με αυτές, να χάσουμε τον έλεγχο του νου (την διαύγεια, ηρεμία, συγκέντρωση, λογική και διάκριση) και να δράσουμε με ένα τρόπο που δεν αρμόζει στην εξωτερική κατάσταση και που μπορεί να μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Ο θάνατος του εγώ (όλων των εγωϊκών τάσεων κάθε μορφής) είναι μια συνεχής από στιγμή σε στιγμή εργασία η οποία πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη της αυτεπίγνωσης και των ικανοτήτων της αυτοπαρατήρησης και της διάκρισης.

Όσο πιο πολύ αναπτύσσεται η αυτεπίγνωση και οι ικανότητες της αυτοπαρατήρησης και της διάκρισης τόσο πιο ικανοί γινόμαστε στην εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων.

Και όσο πιο πολύ αποδυναμώνονται οι εγωϊκές τάσεις, τόσο πιο αγνός σαττβικός γίνεται ο νους μας και τόσο πιο εύκολα αναπτύσσονται η αυτεπίγνωση και οι ικανότητες της αυτοπαρατήρησης και της διάκρισης καθώς και όλες οι άλλες αρετές και ικανότητες του νου.

Τελικός στόχος είναι η πλήρης διάλυση του εγώ σε όλες του τις απόψεις και η εδραίωσή μας στην αληθινή μας φύση, να παραμένουμε δηλαδή αδιάλειπτα και αβίαστα σε επίγνωση του Είναι μας (αυτεπίγνωση) και να βιώνουμε αιώνια ειρήνη, πληρότητα και ευδαιμονία.

Η Εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων με την προσευχή και το μάντρα 

Η εξάλειψη των ελαττωμάτων μπορεί να γίνει με την δύναμη της προσευχής (σύντομη ή μεγάλη), και την δύναμη ενός μάντρα.

Στην προσευχή ζητάμε (από τον απρόσωπο Θεό ή την θεϊκή Μητέρα, τον Χριστό ή από οποιαδήποτε εκδήλωση του Θεού νοιώθουμε στην καρδιά μας) να εξαλείψει και να μας ελευθερώσει από το εγωϊκό στοιχείο που  ερευνήσαμε ( π.χ. υπερηφάνεια, ζήλεια, απληστία, φόβος, θυμός κ.λπ.). Μπορούμε αν θέλουμε μαζί με την προσευχή να οραματιστούμε φωτιά ή φως δυνατό να ‘αγκαλιάζουν’ και να διαλύουν την εγωϊκή ενέργεια.   

Η διάλυση των εγωϊκών τάσεων από στιγμή σε στιγμή
με την σύντομη προσευχή

Για την διάλυση των εγωϊκών τάσεων από στιγμή σε στιγμή κάνουμε μια σύντομη προσευχή όπως αυτές τις οποίες προτείνω αμέσως παρακάτω.

Κάθε φορά που στην διάρκεια της ημέρας αναδύεται μέσα μας κάποια εγωϊκή τάση (μια επιθυμία, παρόρμηση ή ένα αρνητικό συναίσθημα, θυμός, φόβος, λαιμαργία, κ.λπ.), μπορούμε μόνο με την προσευχή ή σε συνδυασμό με το όνομα του Θεού, να της αφαιρέσουμε δύναμη και να την κάνουμε να καταλαγιάσει.

Κάθε φορά που αναδύεται μέσα μας μια εγωϊκή τάση την υποδεχόμαστε και την βιώνουμε με πλήρη προσοχή και επίσης εμβαθύνουμε την επαφή μας με την εσωτερική σιωπή.

Όντας σε επαφή με την εσωτερική σιωπή και σε επίγνωση της εγωϊκής τάσης (π.χ. θυμού) ζητάμε από καρδιάς από την Θεϊκή Μητέρα (ή τον Θεό όπως τον νιώθετε) να εξαλείψει την εγωϊκή ενέργεια:

Μπορούμε να κάνουμε την επίκληση με δύο τρόπους

Πρώτος τρόπος

1. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Η αγάπη του Θεού διαλύει αυτό το συναίσθημα (π.χ. του θυμού). Καθώς λέμε τα λόγια μια ή και παραπάνω φορές νοιώθουμε την αγάπη να μας πλημυρίζει. Τονίζω ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

Δεύτερος τρόπος

2. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Θεέ μου ή Θεϊκή μου Μητέρα ή Χριστέ μου εξάλειψε ή ελευθέρωσε το νου μου από αυτό το συναίσθημα (π.χ. της ντροπής ή της απόρριψης). Τονίζω και πάλι ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

Μπορείτε να παραλλάξετε τα λόγια και τον τρόπο της επίκλησης και  να προσευχηθείτε όπως εσείς το νοιώθετε καλύτερα.

Τονίζω πως είναι σημαντικό να είμαστε όσο γίνεται σε βαθιά επίγνωση της εσωτερικής σιωπής (όσο περισσότερο μπορούμε εκείνη την στιγμή) και να νιώθουμε αυτά που λέμε και όχι απλά να λέμε ξερά λόγια.

Επίσης μπορείτε, αν χρειαστεί, να κάνετε την προσευχή και περισσότερες από μια φορές ανάλογα με την περίσταση.

Μετά την προσευχή προτείνω να συνεχίσετε με επιβεβαιώσεις για ‘φως, ειρήνη και αγάπη’ για να δημιουργήσετε φωτεινές-σαττβικές δονήσεις στον νου και στο ενεργειακό σας πεδίο και να εμβαθύνετε στην επίγνωση της εσωτερικής σιωπής. Οι δονήσεις των σαττβικών σκέψεων τρέφουν τον νου και τον κάνουν σαττβικό και μας εστιάζουν στο φως μέσα μας.

‘Είμαι φως, ειρήνη, αγάπη, Είμαι φως, ειρήνη, αγάπη,
Όλα είναι φως ειρήνη, αγάπη, Μόνο φως, ειρήνη, αγάπη υπάρχει. Όοομμμ φως, ειρήνη, αγάπη, Όοομμμ φως, ειρήνη, αγάπη.
Οοομμμ, Όοομμμ, ‘Οοομμμ.

Καθώς λέμε αυτά τα λόγια εμβαθύνουμε στην σιωπηλή παρουσία μέσα μας. Όπως ανέφερα λίγο πριν, προσπαθούμε να νιώθουμε αυτά που λέμε κι όχι απλά να επαναλαμβάνουμε μηχανικά λέξεις.

Οι φωτεινές-σαττβικές δονήσεις αυτών των φράσεων μας βοηθούν να βγούμε από την δόνηση του εγώ και να εστιαστούμε στο φως και στην αλήθεια μέσα μας και να αυξάνουμε το σάττβα.

Μετά την προσευχή και τις επιβεβαιώσεις συνεχίζουμε να παραμένουμε σε ήρεμη εγρήγορση και επίγνωση της σιωπηλής παρουσίας του Είναι, επαναλαμβάνοντας νοερά το όνομα του Θεού.

Η Εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων από στιγμή σε στιγμή με το όνομα του Θεού

Καθώς αντιλαμβανόμαστε να εκδηλώνεται η εγωϊκή τάση (του θυμού για παράδειγμα) της δίνουμε πλήρη προσοχή και επίσης εμβαθύνουμε στην εσωτερική σιωπή ώστε να αποκτήσουμε όσο περισσότερο γίνεται απόσταση από αυτήν. Όντας σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και του θυμού, επαναλαμβάνουμε νοερά μερικές φορές το όνομα του Θεού μέσα από ένα μάντρα, για παράδειγμα το μάντρα ‘Ομ’ με την πρόθεση να διαλύσει την εγωϊκή ενέργεια. Λέμε το ‘Ομ’ μακρόσυρτα (Οοομμμ…) και νιώθουμε την δόνησή του να διαποτίζει την ενέργεια του θυμού (ή οποιαδήποτε άλλη τάση εκδηλώθηκε).

Μην προσπαθείτε να σταματήσετε την εκδήλωση του θυμού με την δύναμη της θέλησής σας, απλά να είσαστε όσο μπορείτε βαθύτερα σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής αλλά και σε επίγνωση του θυμού και να νιώθετε την δόνηση του μάντρα να διαποτίζει την ενέργεια του θυμού. Επαναλάβετε το μάντρα με πλήρη προσοχή και αφήστε τις δονήσεις του να επενεργήσουν και να εξαλείψουν τον θυμό.

Με τις δονήσεις του μάντρα η ενέργεια του θυμού θα μειωθεί και ο θυμός θα καταλαγιάσει, περισσότερο ή λιγότερο γρήγορα ανάλογα με την δύναμη εκδήλωσής του, την εσωτερική μας κατάσταση και τις εξωτερικές συνθήκες εκείνης της στιγμής.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά το άρθρο, Η Εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων με μάντρα

Η Μεγάλη Προσευχή

Η μεγάλη προσευχή για την διάλυση των εγωϊκών τάσεων μετά από την διερεύνηση της

Για την διάλυση των εγωϊκών τάσεων μετά από μια προσεκτική διερεύνηση προτείνω να χρησιμποιήσετε την παρακάτω προσευχή με την οποία πετυχαίνουμε ένα βαθύτερο καθαρισμό στα διάφορα επίπεδα του νου και της ενέργειας, απ΄ ότι με την σύντομη προσευχή. Μετά την προσευχή μπορείτε να συνεχίσετε με θετικό οραματισμό κα ιθετικέ επιβεβαιώσεις.

Μπορούμε να κάνουμε την προσευχή με τους παρακάτω τρόπους

Αφού ολοκληρώσετε την διερεύνηση της τάσης που θέλετε να εξαλείψετε (να μειώσετε την δύναμη της), φέρνετε στην μνήμη σας την εγωϊκή τάση ενθυμούμενοι το γεγονός που εκδηλώθηκε. Βιώνετε την τάση (συναίσθημα, επιθυμία, παρόρμηση, κ.λπ.) με πλήρη προσοχή διατηρώντας όσο πιο βαθιά επαφή με την εσωτερική σιωπή του Είναι σας. Από αυτήν την κατάσταση λέτε την παρακάτω παράκληση από καρδιάς. 

Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), Υπέρτατο φως αγάπης, δύναμης και θεραπείας, σε ικετεύω με όλη μου την καρδιά να με πλημμυρίσεις με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και να ελευθερώσεις το νου και την καρδιά μου από το θυμό και όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με το θυμό (ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να εξαλείψετε, π.χ., λαγνεία, ζήλια κ.λπ.).

Και συνεχίζουμε ως εξής:

1. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει την ενέργεια του θυμού από τον νου και την καρδιά μου, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,
ή αλλιώς μπορείτε να κάνετε την παράκληση ως εξής:
Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), πλημμύρισε όλη μου την ύπαρξη με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και εξάλειψε την ενέργεια του θυμού από τον νου και την καρδιά μου, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

Διαλέξτε από τους παραπάνω τρόπους αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τις επόμενες παρακλήσεις για την εξάλειψη της εγωϊκής τάσης.

2. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλες τις ενέργειες θυμού καθώς και τις μνήμες και τα μπλοκαρίσματα του θυμού από το ενεργειακό μου πεδίο, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,
ή αλλιώς μπορείτε να κάνετε την παράκληση ως εξής:
Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), πλημμύρισε όλη μου την ύπαρξη με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και εξάλειψε όλες τις ενέργειες θυμού καθώς και τις μνήμες και τα μπλοκαρίσματα του θυμού από το ενεργειακό μου πεδίο, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

3. Θεϊκό φως, δύναμης, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλες τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις του θυμού από το υποσυνείδητο (από τα 49 επίπεδα), Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,
ή αλλιώς μπορείτε να κάνετε την παράκληση ως εξής:
Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), πλημμύρισε όλη μου την ύπαρξη με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και εξάλειψε όλες τις εικόνες, τις αναμνήσεις και τις εντυπώσεις του θυμού από το υποσυνείδητο (από τα 49 επίπεδα), Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

4. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλες τις μνήμες στις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον θυμό, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,
ή αλλιώς μπορείτε να κάνετε την παράκληση ως εξής:
Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), πλημμύρισε όλη μου την ύπαρξη με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και εξάλειψε όλες τις μνήμες στις νευρικές συνδέσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον θυμό, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

5. Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει όλα τα στοιχεία του θυμού από όλα τα σώματα (φυσικό, ενεργειακό, συναισθηματικό, νοητικό, διανοητικό, αιτιατό) και αποκαθιστά την αγνότητα, την αρμονία, την ειρήνη, την αγάπη και το φως στον νου και την καρδιά μου και σε όλα μου τα σώματα, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,
ή αλλιώς μπορείτε να κάνετε την παράκληση ως εξής:
Θεϊκή Μητέρα του Σύμπαντος (ή Ιησού Χριστέ, ή Θεέ μου, κ.λπ.), πλημμύρισε όλη μου την ύπαρξη με το θεϊκό σου φως, τη δύναμη, την αγάπη και τη θεραπευτική σου ενέργεια και εξάλειψε όλα τα στοιχεία του θυμού από όλα τα σώματα (φυσικό, ενεργειακό, συναισθηματικό, νοητικό, διανοητικό, αιτιατό) και επανέφερε την αγνότητα, την αρμονία, την ειρήνη, την αγάπη και το φως στον νου και την καρδιά μου και σε όλα μου τα σώματα, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ,

Μετά την τελευταία επανάληψη της προσευχής, κλείνουμε με τα ακόλουθα μάντρα:

Ομ Τατ Σατ (3x), Ομ Σάντι ( Ομ ειρήνη) (3x),
ή εναλλακτικά:
Όλα αυτά να πραγματοποιούνται και να αποκρυσταλλώνονται, για το καλό μου και το καλό όλων των όντων
Ομ Τατ Σατ (3x), Ομ Σάντι ( Ομ ειρήνη) (3x),

Αντί για Ομ Τατ Σατ μπορείτε να πείτε τρεις φορές το Αμήν. 

Μπορείτε να παραλλάξετε τα λόγια και να προσευχηθείτε όπως εσείς το νοιώθετε καλύτερα.

Μερικές ακόμη οδηγίες

Ενώ λέμε την προσευχή, μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε τα χέρια μας στην περιοχή όπου αισθανόμαστε την εγωϊκή ενέργεια (5 εκατοστά μακριά από το σώμα) και να κάνουμε μερικά περάσματα των χεριών γύρω από αυτή την περιοχή και επίσης μερικά περάσματα από το κεφάλι προς την κοιλιά για να βοηθήσουμε την εξάλειψη της ενέργειας. Επιπλέον, ενώ λέμε (νοερά ή φωναχτά) το μάντρα Ομ τρεις φορές, εμβαθύνουμε στη σιωπή και αισθανόμαστε τη δόνηση του Ομ να διαπερνά την εγωιστική ενέργεια.

Επαναλαμβάνουμε την προσευχή όσες φορές θέλουμε, όσο νιώθουμε ανάγκη εκείνη τη στιγμή να την κάνουμε, το ιδανικό θα ήταν μέχρι να νοιώσουμε δηλαδή πως έχει καταλαγιάσει πλήρως αυτή η ενέργεια. Ξεκαθαρίζω πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσες φορές θα κάνουμε την προσευχή όμως το μίνιμουμ είναι να την κάνουμε τουλάχιστον τρεις φορές. 

Τονίζω επίσης ξανά την σημασία να λέμε με συγκέντρωση και καρδιά την παράκληση και σε επαφή με τη σιωπή. 

Διαβάστε το άρθρο, Ενδοσκόπηση και αυτοέρευνα για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων

Θετικός οραματισμός

Σε περίπτωση για παράδειγμα που αναλύσαμε τον θυμό μας για κάποιο πρόσωπο, βλέπουμε τον εαυτό μας να δρα με αγάπη και ειρήνη, όπως και αν συμπεριφέρεται ο άλλος. Όχι μόνο το βλέπουμε αλλά νοιώθουμε την γαλήνη και την αγάπη να μας πλημυρίζουν (είναι πολύ σημαντικό να το νοιώθουμε).

Επιβεβαιώσεις

Επαναλαμβάνουμε και νοιώθουμε (θυμίζω είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτό που λέμε) αρκετές φορές την αλλαγή που θέλουμε να εδραιώσουμε. (π.χ. είμαι ήρεμος, γαλήνιος, ειρηνικός ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μου). Είμαι φως και αγάπη, Είμαι ειρήνη και αγάπη κ.λπ. Επίσης κάνουμε τις επιβεβαιώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο που εκδηλώθηκε το εγώ μας, π.χ. Αγαπώ το Γιάννη ή την Μαρία ανεξάρτητα από το πως μου συμπεριφέρεται ή ανεξάρτητα αν με έχει βλάψει θεληματικά ή αθέλητα. Μπορούμε να το κάνουμε και σε πρώτο πρόσωπο σαν να τον έχουμε μπροστά μας. Σ’ αγαπώ και σου εύχομαι ολόκαρδα φως και αγάπη ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά σου, τα λόγια σου και τις πράξεις σου προς εμένα. 

Τελικός οραματισμός

Στη συνέχεια βλέπουμε τον εαυτό μας μαζί με τον άλλον/άλλους μέσα σε φως, χαρούμενους και με καλή διάθεση ο ένας προς τον άλλο, και τέλος βλέπουμε το πρόσωπο μέσα σε φως και του ευχόμαστε ευημερία, ειρήνη, υγεία και ευτυχία. 

Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκέντρωση και μέσα στο φως της ήρεμης τρυφερής επίγνωσης.

Μπορούμε να εξαλείφουμε κάθε εγωϊκή ενέργεια λέγοντας από καρδιάς, Θεϊκό φως, αγάπης, δύναμης και θεραπείας πλημμυρίζει όλη μου την ύπαρξη και εξαλείφει την ενέργεια του θυμού από τον νου και την καρδιά μου, Οοομμμ, Οοομμμ, Οοομμμ.

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Διαβάστε το βιβλίο, Το Όνομα του Θεού και η Κάρμα Γιόγκα