Categories
Atman Nityananda Posts Gr

Ο θυμός και η εξάλειψη του – Μέρος ΙΙ

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Ο θυμός και η εξάλειψη του – Μέρος II
by Atman Nityananda /Blog En

  • Ο καταστροφέας της ειρήνης είναι ο θυμός,
  • Ο καταστροφέας της ευτυχίας είναι ο θυμός,
  • Ο καταστροφέας της αρμονίας είναι ο θυμός,
  • Ο καταστροφέας της ενότητας και της αγάπης είναι ο θυμός,

Ακολουθεί μια λίστα με τις παραλλαγές του θυμού, ταξινομημένες ανάλογα με τη γεύση τους και τον βαθμό έντασης:

απαρέσκεια,
αντιπάθεια, αποστροφή,
ενόχληση, δυσαρέσκεια,
εκνευρισμός, ευερεθιστικότητα
αγανάκτηση,
ξέσπασμα θυμού, θυμός,
οργή,
μνησικακία, μίσος

κακία, κακεντρέχεια.

Η επιθυμία και ο πόθος (λαγνεία) είναι οι κύριες αιτίες του θυμού. Πιο συγκεκριμένα, ο θυμός είναι μια τροποποίηση της επιθυμίας. (βλέπε επίσης παρακάτω “Μπαγκαβάντ Γκίτα Κεφ. ΙΙ, III, V ).

Τόσο η επιθυμία όσο και ο θυμός γεννιούνται από την Ράτζας ποιότητα (γκούνα), η οποία είναι μία από τις τρεις γκούνας που δένουν την Ψυχή στη Σαμσάρα (κύκλος της γέννησης κα ιτου θανάτου). Η ταύτιση με τις τρεις γκούνας (σάττβα, ράτζας και τάμας) δημιουργεί τα δεσμά στην σαμσάρα και την ανάπτυξη του εγωιστικού εαυτού ή εγώ με τις αμέτρητες εκφράσεις του (θυμός, ζήλια, μίσος, φθόνος, υπερηφάνεια, αλαζονεία, ματαιοδοξία κ.λπ.). Το εγώ προκαλεί ξεχωριστότητα, διαχωρισμό, ανισορροπία, δυσαρμονία, ασθένειες και πόνο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Διαβάστε για τις τρεις ποιότητες (Γκούνας) εδώ: Οι Τρείς Ποιότητες της Φύσης

Πότε εκδηλώνεται ο θυμός;

Όταν οι καταστάσεις δεν συμβαίνουν όπως επιθυμούμε ή προσδοκούμε, όταν δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες μας, όταν οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται όπως επιθυμούμε, όταν μειώνουν (ή νομίζουμε ότι μειώνουν) την αυτοεικόνα μας, όταν μας εμποδίζουν να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε, όταν μας ενοχλούν ενώ είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάτι που κάνουμε ή απολαμβάνουμε, όταν δεν παίρνουμε ή δεν πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε ή προσδοκούμε, τότε ο θυμός αναδύεται παίρνοντας μια από τις μορφές που έχω ναφέρει στην λίστα παραπάνω .

Στο υποσυνείδητό μας είναι αποθηκευμένα πολλά μοτίβα θυμού. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από ορισμένες περιστάσεις, καταστάσεις, συμπεριφορές άλλων και αισθητηριακές εντυπώσεις, αντιδρούμε παρορμητικά με κάποιο είδος θυμού. Το συναίσθημα του θυμού συνδέεται ή συσχετίζεται με τις αισθητηριακές εντυπώσεις, καθώς και με σκέψεις, και στην παρουσία τους ή στην ανάμνησή τους ο θυμός εγείρεται αυτόματα.

Οι σκέψεις, οι εικόνες, οι αισθητηριακές εντυπώσεις (ήχοι, εικόνες κ.λπ.), οι λέξεις, οι σκέψεις και τα συναισθήματα (στην προκειμένη περίπτωση ο θυμός) , συνδέονται μεταξύ τους ως σύνολο και αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο. Όταν ένα ή κάποια από αυτά εμφανίζεται στη συνείδησή μας, τότε πυροδοτούν το θυμό, ο οποίος εκδηλώνεται εν ριπή οφθαλμού και χωρίς τη θέληση και τη συνειδητή βούλησή μας.

Η ταύτιση με το θυμό

Από άγνοια, αδυναμία καθαρής αντίληψης και διακρισης ταυτιζόμαστε με τον θυμό και τον εκλαμβάνουμε ως κάτι έμφυτο στην ψυχολογία μας, ως κάτι που μας ανήκει, ενώ δεν είναι παρά μια διαστρέβλωση της σεξουαλικής ενέργειας και του ψυχικού πράνα- ενώ είναι κάτι που έχει αναπτυχθεί στον ψυχισμό μας, εξαιτίας του ότι χάσαμε την επίγνωση της θεϊκής μας φύσης (Άτμαν, Συνείδηση) και της ενότητάς μας με τη θεϊκή Συνείδηση (Θεός, Μπράχμαν, Πνεύμα …). 

Ταυτιζόμενοι με το θυμό, κυριευόμαστε από το θυμό και συμπεριφερόμαστε με έναν δυσαρμονικό, τυφλό και καταστροφικό τρόπο. Ταυτιζόμενοι με τον θυμό γινόμαστε θύματα του θυμού και επίσης δυναμώνουμε τον θυμό. Τυφλωνόμαστε και συγχυζόμαστε από τον θυμό. Χανουμε την διάκριση, την λογική και την διαύγεια του νου. Γινόμαστε ανίκανοι να δούμε τα πράγματα όπως είναι, να κατανοήσουμε και να δράσουμε με αγάπη και ενότητα και σύμφωνα με τις ανάγκες των περιστάσεων. Βλέπουμε τους συνανθρώπους μας (ακόμη και τον/την σύζυγό μας, τους αδελφούς, τους γονείς, τα παιδιά μας) σαν εχθρούς.

Όταν ο θυμός εκδηλώνεται, σκεφτόμαστε, μιλάμε και ενεργούμε υπό την επίδραση του θυμού. Αυτό που σκεφτόμαστε, λέμε και κάνουμε επηρεάζεται έντονα από την ενέργεια του θυμού. Πόσο πολύ; Εξαρτάται από τη δύναμη έκφρασης του θυμού, την κατάσταση της συνείδησής μας εκείνη τη στιγμή, τη νοητική μας κατάσταση, (σατβική, ρατζασική, ταμασική) τις ικανότητες και τις δυνατότητές μας, το περιβάλλον, τη δονητική και νοητική κατάσταση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουμε, το επίπεδο της ενέργειάς μας, από τις προηγούμενες εμπειρίες της ημέρας μας, από τις δυσκολίες ή τα σοβαρά προβλήματα που μπορεί να έχουμε εκείνη τη χρονική περίοδο κ.λπ. κ.λπ.

Ο θυμός επηρεάζει αρνητικά όλες τις πτυχές της ύπαρξής μας (σώμα, πράνα-ζωτική ενέργεια, συναισθήματα, νου και διάνοια) και φυσικά μας εμποδίζει να έχουμε επίγνωση του αληθινού μας Εαυτού (Άτμαν), του σιωπηλού χώρου της Συνείδησης που είναι η πηγή και η στήριξη των πάντων, καθώς και ένας ωκεανός ειρήνης, ελευθερίας, πληρότητας και ευδαιμονίας απεριόριστος και αιώνιος.

Η συναισθηματική και νοητική δυσαρμονία και οι διαταραχές καθώς και οι ψυχοσωματικές ασθένειες έχουν ως αιτία το θυμό.
Ο θυμός προκαλεί δυσαρμονικές σχέσεις, εχθρότητα και βία. Λέμε και κάνουμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε όταν ο θυμός μας παρέλθει. Ο συσσωρευμένος θυμός γίνεται, μίσος, μνησικακία, κακία, κακεντρέχεια.

Η εξάλειψη του θυμού

Επικράτηση ή έκφραση;

Ούτε η καταπίεση ούτε η έκφραση του θυμού μπορούν να μας απαλλάξουν από τον θυμό. Και τα δύο διατηρούν και δυναμώνουν το θυμό στον ψυχισμό μας. Η καταπίεση επιπλέον μπορεί να προκαλέσει μπλοκαρίσματα της φυσικής ροής της ζωτικής ενέργειας, συναισθηματική και νοητική ανισορροπία και διαταραχές, ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και ψυχοσωματικές ασθένειες.

Ποια είναι η λύση;

Κίνητρο – Πρόθεση – Δέσμευση – Εξάσκηση

Φυσικά, πρώτα απ’ όλα είναι θέμα ενδιαφέροντος και κινήτρου, πόσο πολύ θέλετε να απαλλαγείτε από τον θυμό. Χωρίς κίνητρο, ενδιαφέρον και δέσμευση δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα.

Γνώση – Πλάνο – Μέθοδοι – Άσκηση

Στην συνέχεια, χρειαζόμαστε γνώση και βοήθεια (από πνευματικούς δασκάλους και εκπαιδευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές, γνώσεις από βιβλία, βίντεο, διαδίκτυο κ.λπ.) και να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τους εσωτερικούς μας πόρους (τις δυνατότηες μας, το δυναμικό μας).

Πρέπει να εξασκηθούμε συστηματικά και να αναπτύξουμε την αυτεπίγνωση, την επαγρύπνηση και την εγρήγορση, την αποστασιοποιημένη αυτοπαρατήρηση, την ικανότητα να σταματάμε την ταύτιση με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, την αυτοεξέταση, την έρευνα, τη διάκριση και τον στοχασμό.

Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε ένα πλάνο και να εφαρμόσουμε με σταθερότητα, πίστη και αποφασιστικότητα διάφορες μεθόδους, μέσα και τεχνικές για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Κατάρτιση σχεδίοιυ δράσης και λίστας περιστατικών που εκφράζεται ο θυμός

Φτιάξτε έναν κατάλογο με όλες τις καταστάσεις ή περιστάσεις που βρίσκεστε υπό την κυριαρχία κάποιου είδους θυμού.

Στη συνέχεια φτιάξτε ένα σχέδιο και ακολουθήστε το με επιμονή, υπομονή, επιμονή, , συνοχή, ειλικρίνεια , αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Βρείτε τα μέσα και τις μεθόδους για να εξαλείψετε μία προς μία κάθε ιδιαίτερη έκφραση θυμού.

Προτεινόμενα μέσα

Η προσευχή, η επανάληψη μάντρα και των ονομάτων του Θεού, αποσπασμένη αυτοπαρατήρηση, σταμάτημα της ταύτισης, αυτοεξέταση, αυτοέρευνα, αυτεπίγνωση, έρευνα με διάκριση και εστιασμένη προσοχή, διαλογισμός, αύξηση της Σάττβα ποιότητας και μείωση των Ράτζας και Τάμς ποιοτήτων στον νου, οραματισμός με συνειδητή αναπνοή, εξαγνισμός των 49 υποσυνείδητων επιπέδων, EFT, μέθοδος Σεντόνα (Sedona), καλλιέργεια της συγχώρεσης, ανάπτυξη των αντίθετων αρετών (αγάπη, ειρήνη,συμπόνια, κ.λπ.), τα ανθοϊάματα του Μπαχ, η πρανική θεραπεία, το ρέικι, η σατβική τροφή κ.λπ, είναι μερικοί από τους τρόπους ή τις μεθόδους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε σταδιακά την ενέργεια του θυμού.

Διαβάστε θέματα για την εξάλειψη του θυμού και των εγωϊκών τάσεων:

Η επιτυχία είναι θέμα πίστης και πρακτικής

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, τους αντιπάλους, την αντίσταση του εγωιστικού σας εαυτού και τις προσωρινές απογοητεύσεις λόγω της καθυστέρησης των θετικών αποτελεσμάτων αν εξασκηθείτε επιμελώς, με πίστη και αποφασιστικότητα στο τέλος θα καταφέρετε να διαλύσετε το θυμό.

Είναι μόνο θέμα επιμελούς εξάσκησης, υπομονής, επιμονής και πίστης.

Αποτελέσματα της εργασίας μας της διάλυσης του θυμού

Με τη διάλυση μιας περίπτωσης θυμού μειώνεται ολόκληρο το πεδίο της ενέργειας του θυμού. Μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε και να διαλύουμε την ενέργεια του θυμού. Έτσι μπορούμε να διαλύσουμε πιο εύκολα την επόμενη περίπτωση θυμού. Σταδιακά θα γινόμαστε όλο και πιο ικανοί να διαχειριζόμαστε και να διαλύουμε την ενέργεια του θυμού.

Οι ικανότητές μας που σχετίζονται με την εργασία μας με το θυμό, όπως (Απόσπαση, απαθής αυτοπαρατήρηση, πλήρης προσοχή, αυτεπίγνωση, κ.λπ.), καθώς και η ικανότητά μας να εφαρμόζουμε τις τεχνικές ή τις πρακτικές θα αναπτυχθούν επίσης. Αυτές οι ικανότητες και οι τεχνικές που εφαρμόζουμε για την εξάλειψη του θυμού σχετίζονται επίσης με την εξάλειψη όλων των άλλων εγωιστικών τάσεων Έτσι γινόμαστε όλο και πιο ικανοί να εξαλείψουμε και τις άλλες εγωιστικές τάσεις.

Φυσικά απελευθερώνοντας το νου μας από τον θυμό θα απολαμβάνομε περισσότερη ειρήνη και ευτυχία καθώς και πιο ευτυχισμένες και αρμονικές σχέσεις. Ο θυμός εξαντλεί την ενέργειά μας. Έτσι, απαλλάσσοντας το θυμό εξοικονομούμε πολλή ενέργεια και θα έχουμε περισσότερη ενέργεια για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Τέλος, διαλύοντας τον θυμό και τις επιθυμίες ανοίγουμε τις πύλες για την πραγμάτωση του Εαυτού και της ανόθευτης ειρήνης και ευδαιμονίας!

Ο θυμός στην Μπαγκαβάτ Γκίτα

ΚΕΦ. II

56. Αυτός του οποίου ο νους δεν κλονίζεται από τις αντιξοότητες, που δεν λαχταρά τις απολαύσεις και ο οποίος είναι απαλλαγμένος από προσκολλήσεις, φόβο και θυμό, ονομάζεται σοφός με σταθερή σοφία!

Σχόλιο του Σουάμι Σιβανάντα

Ο σοφός που έχει συνειδητοποιήσει το Μπράμαν και είναι πάντα απορροφημένος σ’ Αυτόν δεν έχει καμία επαναγέννηση.
Ένας τέτοιος σοφός βλέπει το Μπράμαν μέσα και έξω – μέσα ως το στατικό και υπερβατικό Μπράμαν και έξω ως ολόκληρο το σύμπαν. Βλέπει τον ένα Εαυτό σε όλα τα όντα και τα δημιουργήματα – σε μια αγελάδα, έναν ελέφαντα, ακόμη και σε ένα σκύλο και έναν απόκληρο.
Είναι πάντα ελεύθερος από χαρά και θλίψη και απολαμβάνει αιώνια ειρήνη και ευτυχία. Δεν εξαρτάται από τις αισθήσεις για την ικανοποίησή του.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι απολαύσεις των αισθήσεων είναι γεννήτριες πόνου. Είναι παροδικές. Ο Σρι Κρίσνα υπενθυμίζει στον Αρτζούνα ότι η επιθυμία είναι η κύρια αιτία του πόνου και της οδύνης. Είναι η αιτία του θυμού. Επομένως, ο υποψήφιος πρέπει να προσπαθήσει να εξαλείψει την επιθυμία και τον θυμό, αν θέλει να φτάσει στο Υπέρτατο. Είναι παροδικές. Ο Σρι Κρίσνα υπενθυμίζει στον Αρτζούνα ότι η επιθυμία είναι η κύρια αιτία του πόνου και της οδύνης. Είναι η αιτία του θυμού. Επομένως, ο υποψήφιος πρέπει να προσπαθήσει να εξαλείψει την επιθυμία και τον θυμό, αν θέλει να φτάσει στο Υπέρτατο.

Ο Κύριος καταλήγει περιγράφοντας τον τρόπο ελέγχου των αισθήσεων, του νου και της διάνοιας με τη συγκέντρωση ανάμεσα στα φρύδια και την εξάσκηση της Πραναγιάμα. Εκείνος που έχει επιτύχει τον τέλειο έλεγχο των εξωστρεφών αισθήσεων και είναι απαλλαγμένος από την επιθυμία, τον θυμό και τον φόβο, επιτυγχάνει την απελευθέρωση και απολαμβάνει την τέλεια ειρήνη.

ΚΕΦ. III

37. Είναι η επιθυμία, είναι ο θυμός που γεννιέται από την ποιότητα του Ράτζας, αμαρτωλή και καταστροφική, μάθετε ότι αυτό είναι ο εχθρός σ’ αυτόν τον κόσμο.

ΚΕΦ. V

23. Εκείνος που είναι ικανός, ενώ είναι ακόμα εδώ σε αυτόν τον κόσμο, πριν από την απελευθέρωση από το σώμα, να αντισταθεί, στην παρόρμηση που γεννιέται από την επιθυμία και τον θυμό, είναι ένας Γιόγκι, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

24. Αυτός που είναι πάντα ευτυχισμένος μέσα του, που χαίρεται μέσα του, που φωτίζεται μέσα του, ένας τέτοιος Γιόγκι επιτυγχάνει την απόλυτη ελευθερία (Μόκσα), ο ίδιος γίνεται Μπράμαν.

Αυτός του οποίου ο νους δεν κλονίζεται από τις αντιξοότητες, που δεν λαχταρά τις απολαύσεις και ο οποίος είναι απαλλαγμένος από προσκολλήσεις, φόβο και θυμό, ονομάζεται σοφός με σταθερή σοφία!
Μπαγκαβάτ Γκίτα Κεφ. ΙΙ, 56

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Μπορείτε να δείτε επίσης μια σειρά παρουσιάσεων για την εξάλειψη και την ελευθερία από τον Θυμό!

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία