Categories
Atman Nityananda Posts Gr

Οργανώνοντας την πνευματική μας άσκηση

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία

Οργανώνοντας την πνευματική μας άσκηση
by Atman Nityananda / Blog

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι η διάλυση του εγώ και η συνειδητή ένωση με τον Θεό (η συνειδητοποίηση ότι είμαστε θεϊκό πνεύμα ή Συνειδητότητα και ένα με τον Θεό ή Συνειδητότητα).

Για να επιτευχθεί η διάλυση του εγώ και η ένωση μας με τον Θεό χρειάζεται αυτοπειθαρχία και ειλικρινής καθημερινή συστηματική άσκηση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλη η ζωή μας οφείλει να προσανατολιστεί πλήρως στην άσκηση και την πνευματική μας μεταμόρφωση.

Αυτό σημαίνει ότι από την διατροφή, τον ύπνο και κάθε δραστηριότητα μας,  όλα, θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά και φιλοσοφία που θα εξυπηρετεί την απρόσκοπτη άσκηση μας και  την μεταμόρφωση μας.

Δεν γίνεται να ζούμε κοσμική εξωστρεφή ζωή και να ασκούμαστε μερικώς ή περιστασιακώς και να περιμένουμε να φτάσουμε στην φώτιση. Είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) που ασχολούνται με τα πνευματικά πιθανόν να νομίζουν ότι κάνουν ήδη πολλά και ότι ζουν μια πνευματική ζωή με όλη την σημασία της λέξεως. Παρά ταύτα απλά προετοιμάζονται για να κάνουν κάποια στιγμή πραγματική άσκηση.

Για να καταλάβει κανείς τι είναι άσκηση θα τον βοηθούσε να πάει σε ένα μοναστήρι (εννοείται και μοναστήρια που λειτουργούν με πρόγραμμα και συνέπεια) χριστιανικό, βουδιστικό, Ινδουιστικό ή μια πνευματική κοινότητα που εργάζεται σοβαρά και να ακολουθήσει όλο το πρόγραμμα από τα χαράματα μέχρι το βράδυ για ένα μήνα για παράδειγμα.  Τότε θα έχει ένα μέτρο να καταλάβει σε κάποιο βαθμό τι σημαίνει είμαι αφιερωμένος στην πνευματική άσκηση.

Θα μου πείτε μόνο σε μοναστήρι γίνεται η άσκηση;
Όχι και στο σπίτι μας γίνεται (αν και θεωρώ σημαντικό και απαραίτητο να περνάμε κάποιο  διάστημα  σε πνευματικές  κοινότητες  για να κάνουμε  πιο εντατική άσκηση χωρίς να μας αποσπούν οι κοσμικές μας υποθέσεις και να ξεφύγουμε από τις εντυπώσεις που συνηθίζουμε να έχουμε).

Θα πρέπει όμως στο σπίτι μας να ζούμε με την ίδιο προσανατολισμό που θα είχαμε αν ζούσαμε σε πνευματική κοινότητα, και να ακολουθούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης  ανάλογο με αυτό που θα κάναμε εκεί, προσαρμόζοντας το βέβαια στο ωράριο εργασίας και άλλες πιθανές υποχρεώσεις.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί από το μηδέν ή το λίγο να κάνει απότομα μια έντονη καθημερινή άσκηση και να ακολουθήσει μια ζωή αφιερωμένη πλήρως στο Θεό. Χρειάζεται προετοιμασία αρκετών χρόνων ή και ζωών για τους περισσότερους ώστε να είναι έτοιμοι να δοθούν ολοκληρωτικά στην πνευματική ζωή.

Αλλά όπως ένα ταξίδι ξεκινάει με ένα απλό βήμα, παρόμοια το πνευματικό ταξίδι ξεκινάει κάνοντας στην αρχή κάποια μικρά βήματα και σταδιακά προχωράμε όλο και περισσότερο μέχρι τελικά κάποια στιγμή να είμαστε έτοιμοι να αφιερωθούμε πλήρως στην πνευματική ζωή και  άσκηση.

Παρακάτω σας προτείνω να διαβάσετε ορισμένα από τα άρθρα μου που είναι προσανατολισμένα στην οργάνωση της καθημερινής άσκησης και πιθανόν να σας είναι χρήσιμα για να οργανώσετε καλύτερα την καθημερινή σας άσκηση. 

Το πνευματικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις και πρακτικές όπως η προσευχή, η επανάληψη μάντρα, η συγκέντρωση, η πραναγιάμα, ο διαλογισμός, η λατρεία, οι θετικές επιβεβαιώσεις, τεχνικές για την διάλυση του εγώ κ.λπ. Οπότε θα πρέπει να αποκτήσουμε γνώση γι’ αυτές και να τις ασκούμε καθημερινά με σκοπό να τι βελτιώσουμε και να τις εκτελούμε αποτελεσματικά ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σημαντικό είναι επίσης να μελετήσουμε την ανατομία της ψυχολογίας μας, τη φύση του νου και του εγώ καθώς και της αληθινής μας φύσης. Μπορείτε να βρείτε στο μπλοκ μου άρθρα σχετικά με τις πρακτικές, την ψυχολογία μας, την φύση του νου και του εγώ αλλά και την αληθινή μας φύση.

Η μελέτη και η άσκηση πάνε μαζί χέρι-χέρι μέχρι να αποκτήσουμε επαρκή ικανότητα να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας και τις ασκήσεις μας. Σταδιακά γινόμαστε όλο και περισσότερο πρακτικοί και όταν φτάσουμε στο έβδομο και όγδοο σκαλοπάτι της γιόγκα τότε αφοσιωνόμαστε πλήρως στην άσκηση και κατά κύριο λόγο στον διαλογισμό. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν στάνταρ  και φόρμουλες γενικές σε αυτά τα θέματα. Έτσι ο καθένας θα πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα και την άσκηση στις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες, αναζητώντας επίσης βοήθεια από βιβλία, βίντεο, προχωρημένους μαθητές και δασκάλους.

Δεν γίνεται να ζούμε κοσμική εξωστρεφή ζωή και να ασκούμαστε μερικώς ή περιστασιακώς και να περιμένουμε να φτάσουμε στην φώτιση. Είναι όνειρο θερινής νυκτός.

🌺 Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία