
Οι κύριες απόψεις του εγώ ως αιτίες πόνου και δυστυχίας by Atman Nityananda
Η ρίζα-αιτία της ανάπτυξης του εγώ μας είναι η άγνοια της αληθινής μας φύσης και η ταύτιση μας με το σώμα και τον νου.
Οι παράγοντες της μιζέριας, του πόνου και της δυστυχίας μας είναι :
- Η ανασφάλεια και ο φόβος που σχετίζονται με την επιβίωση λόγω τη ταύτισης με το σώμα, (σε σχέση με τον θάνατο, ασθένειες, ατυχήματα, έλλειψη χρημάτων για να καλυφθούν οι ανάγκες για τροφή, στέγη, ρούχα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λπ.)
- Η ανασφάλεια και ο φόβος που σχετίζονται με την ταύτιση με το εγώ και τον νου. Σχετίζονται πιο συγκεκριμένα με την ψευδαισθησιακή αυτοεικόνα για τον εαυτό μας, την υπερηφάνεια μας, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοαξία μας.
- Η ψευδαίσθηση ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από τις απολαύσεις, τα χρήματα, τις σχέσεις μας, τις επιτυχίες, την φήμη, την δόξα και γενικά εξωτερικούς παράγοντες.
- Η ψευδαίσθηση ότι ψ ψυχολογικές μας αντιδράσεις (καταστάσεις) οφείλονται στους άλλους και στις εξωτερικές συνθήκες και καταστάσεις.
- Η επιθυμία και η προσκόλληση στις απολαύσεις (με πρώτιστες το σεξ, τα φαγητά και τα ποτά).
- Οι υπόλοιπες επιθυμίες (και προσκολλήσεις) για χρήματα, δύναμη, αποκτήματα, φήμη, επιτυχίες, κ.λπ.. Αυτές οι επιθυμίες συνδέονται με την επιθυμία για απόλαυση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία, την συναισθηματική ανασφάλεια και την επιβίωση του σώματος.
- Η αίσθηση έλλειψης και ανικανανοποίητου που το εγώ προκαλεί (προσλαμβάνει)ι συνεχώς μέσα μας.
- Η υπερηφάνεια, που είναι αίσθηση ότι είμαστε σπουδαίοι ή ανώτεροι και επίσης είναι η επιθυμία να νοιώθουμε ανώτεροι, σπουδαίοι- σπουδαιότεροι, και συνδέεται με την επιθυμία για φήμη, επιτυχία, δύναμη.
- Η υπόληψη και η επιθυμία να έχουν οι άλλοι καλή εικόνα για εμάς και σχετίζεται με την υπερηφάνεια, την αυτοεικόνα μας και την αυτοαξία.
- Η χαμηλή αυτοαξία, να νοιώθουμε ότι δεν αξίζουμε, ότι δεν είμαστε ικανοί , ότι είμαστε κατώτεροι από τους άλλους και ως εκ τούτου να επιθυμούμε-αναζητούμε-έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση των άλλων για να ξεπεράσουμε την δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που μας προκαλεί το αίσθημα κατωτερότητας, συρρίκνωσης, σφιξίματος, δεν αξίζω, είμαι ανίκανος.
Οι κύριες συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω
1. Φόβος (ανησυχία, αγωνία, άγχος, φοβία) , σχετικά με την επιβίωση και την υγεία του σώματος και την ψυχολογική ανασφάλεια. Πιο αναλυτικά η ανασφάλεια και οι φόβοι μας σχετίζονται με τις επιθυμίες, την συναισθηματική μας ασφάλεια, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία που είναι η αιτία να επιθυμούμε και να έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση από τους άλλους) και την επιβίωση και υγεία του σώματος.
2. Ο θυμός (ενόχληση, δυσαρέσκεια, απέχθεια, εκνευρισμός, αγανάκτηση, οργή, μνησικακία, μίσος) με τις επιθυμίες, την συναισθηματική μας ασφάλεια, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία που είναι η αιτία να επιθυμούμε και να έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση από τους άλλους) και την επιβίωση και υγεία του σώματος.
3. Απογοήτευση, Στεναχώρια, είναι η φυσική συνέπεια της μη εκπλήρωσης της επιθυμίας μας που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω, δηλαδή: επιθυμίες για απόλαυση (με πρώτιστες το σεξ, τα φαγητά και τα ποτά), για χρήματα, δύναμη, αποκτήματα, φήμη, επιτυχίες, κ.λπ. την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία, την συναισθηματική ανασφάλεια και την επιβίωση του σώματος.
4. Αρέσκεια – Απαρέσκεια
5. Συμπάθεια – Αντιπάθεια
6. Έλξη – Αποστροφή
Το εγώ κινείται συνεχώς κατά βάση ανάμεσα
- στην βαρεμάρα, ανικανοποίητο, έλλειψη,
- στην επιθυμία,
- τον θυμό,
- τον φόβο,
- την αρέσκεια και την απαρέσκεια,
- την έλξη και την απώθηση,
- την γοητεία, την απογοήτευση,
- και την στεναχώρια,
σε όλες τους τις αποχρώσεις
Καθώς ταυτιζόμαστε με όλες αυτές τις αντιδράσεις του εγώ ζούμε κάτω από την κυριαρχία του εγώ και των προγραμματισμών, τάσεων και συνηθειών του και υποφέρουμε. Ακόμη χειρότερα θεωρούμε και αντιλαμβάνόμαστε όλα αυτά ως εαυτό μας ή ως δικές μας επιλογές γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το να αποκτήσουμε ψυχολογική απόσταση απο αυτά (αποταύτιση) και να τα εξαλείψουμε από τον ψυχισμό μας.
Αν και βρισκόμαστε κάτω από την κυριαρχία του εγώ, χωρίς αμφιβολία με ορθή γνώση και συστηματική άσκηση μπορούμε να αποκτήσυομε επίγνωση όλων αυτών που συμβαίνουν στην ψυχολογία μας, να αποταυτιστούμε, να τα κατανοήσουμε και να τα εξαλείψουμε.
Το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής εργασίας είναι να ελευθερωθούμε από τον πόνο που δημιουργεί το εγώ μας και να βιώνουμε σε όλες τις συνθήκες την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία θεϊκού μας Είναι.