Categories
Atman Nityananda Posts Gr

Τό Γκαγιάτρι Μάντρα

🌺 Peace, Love, Harmony


Το Γκαγιάτρι μάντρα

Το Γκαγιάτρι είναι η Θεϊκή δύναμη η οποία μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε θεϊκό ον και τον προικίζει με το λαμπρό φως της ύψιστης πνευματικής φώτισης. Όποια και να είναι η αγαπημένη Θεότητα του καθένα, η τακτική επανάληψη μερικών Μάλας (περιδέραιο 108 χαντρών) του Γκαγιάτρι μάντρα καθημερινά θα δώσει σε κάποιον ανυπολόγιστα οφέλη και ευλογίες. Η εξαγνιστική του δύναμη είναι τεράστια. Εξαλείφει όλες τις αμαρτίες. Δίνει θαυμάσια υγεία, ομορφιά, δύναμη, σφρίγος, ευεξία και μαγνητική αύρα στο πρόσωπο. Εξαλείφει την άγνοια και κάνει τον άνθρωπο δυνατό και με ύψιστη ευφυΐα. Η επανάληψη του, δίνει στον ειλικρινή το ντάρσαν (άμεση εμπειρία της θεότητας)της Γκαγιάτρι και τελικά οδηγεί στην συνειδητοποίηση της Παγκόσμιας συνείδησης (Advaita Brahman) σαν μια ενότητα.

 Είναι κατάλληλο για όλο τον κόσμο, καθώς είναι μια ειλικρινής προσευχή για φως απευθυνόμενο  στο Παντοδύναμο Ύψιστο Πνεύμα. Όλοι, ο άγαμος, ο οικογενειάρχης και ο συνταξιούχος, πρέπει να επαναλαμβάνουν αυτό το μάντρα καθημερινά. Η φύση του Γκαγιάτρι μάντρα είναι τέτοια που μπορείς να το επαναλαμβάνεις καθώς διαλογίζεσαι σε οποιαδήποτε μορφή του Θεού σου αρέσει. Το Γκαγιάτρι είναι το πιο εξέχων από όλα τα μάντρα διότι η θεότητα στην οποία αναφέρεται δεν είναι άλλη από το ίδιο το ΠαραΜπράχμαν. Όμως πολλοί επαναλαμβάνοντας το μάντρα διαλογίζονται στην Θεά Γκαγιάτρι με τα πέντε πρόσωπα. Κάθε λέξη, κάθε γράμμα του Γκαγιάτρι φέρει επάνω του την ύψιστη βεδική έννοια της απόλυτης ύψιστης αλήθειας.

Om- bhur bhuvah svah-
Tat savitur varenyam-
Bhargo devasya dheemahi-
Dhiyo yo nah prachodayaat-

Ομ- μπούρ μπούβά σβάχά-
Τάτ σαβιτούρ βαρένιάμ-
Μπαργκό ντέβασιά ντίμαχί-
Ντιγιό γιόνάχ μπρατσόνταγιάτ-

Καθώς το προφέρουμε υπάρχει ένα μικρό σταμάτημα στα σημεία που έχουν τοποθετηθεί παύλες

Εξήγηση

Om :  σύμβολο του ΠαραΜπράχμαν
Bhur: φυσικός κόσμος
Bhuvah: αστρικός κόσμος
Svah: θεϊκός κόσμος
Tat: Μπράχμαν, Παραμπράχμαν
Savitur: ο δημιουργός
Varenyam: του αρμόζει να λατρεύεται
Bhargo:  ο εξαλείφων την άγνοια και τις αμαρτίες, δόξα, λαμπρότητα.
Devasya: λαμπρός, απαστράφτων
Dheemahi: διαλογιζόμαστε
Dhiyo: η διάνοια, το Μπούντι
Yo: ο οποίος
Nah: μας
Prachodayaat: φωτίζω, οδηγώ

 ΝΟΗΜΑ«Ας διαλογιστούμε στον Δημιουργό (Θεό) και την Δόξα Του, Ο Οποίος δημιούργησε το σύμπαν, που του αρμόζει να λατρεύεται, που εξαλείφει την άγνοια και όλες τις αμαρτίες. Είθε να φωτίσει τις διάνοιες μας.»

ΣημείωσηΥπάρχουν αρκετές διαφορετικές εκδοχές απόδοσης του νοήματος του μάντρα με μικρές διαφορές όχι ουσιαστικές, επειδή οι λέξεις που περιέχει το μάντρα μπορούν να αποδοθούν με περισσότερα του ενός νοήματα.

Ο Μπάμπατζι έχει δώσει οδηγία στους ανθρώπους του Χεϊρακάν να μάθουν το Γκαγιάτρι μάντρα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται επίσης  στην λατρευτική τελετή άρτι που γίνεται πρωί και βράδυ.

Βρες ένα ήσυχο μέρος ή κάθισε στο δωμάτιο διαλογισμού αν έχεις, ή έξω στην φύση λίγο πριν την ανατολή του ήλιου. Κάθισε στην ασάνα σου και επανέλαβε νοητικά το μάντρα όσο περισσότερες φορές μπορείς, αλλά όχι λιγότερο από 108 φορές και νοιώσε σταθερά ότι λαμβάνεις φως, εξαγνισμό, και σοφία. Συγκεντρώσου στο νόημα του Γκαγιάτρι, είναι σημαντικό. Συγκεντρώσου στο μεσόφρυδο. Αυτοί που δεν έχουν τον χρόνο μπορούν να επαναλάβουν το μάντρα τρεις φορές το λιγότερο, κατά την ανατολή του Ήλιου το μεσημέρι και στην δύση του Ήλιου. Τέλος θα μπορούσε κάποιος να το επαναλαμβάνει καθώς είναι ξαπλωμένος, περπατά,  κάθεται, κ.λ.π.